Sultanat de Bengala

پادشاهی دهلی
Sultanat de Bengala
Shahi Bangla
1352 – 1576

de}}} শাহী বাংলা

Bandera

Ubicació de শাহী বাংলা
Informació
CapitalLakhnauti i Sonargaon
ReligióIslam (oficial)
Hinduisme
Budisme
Cristianisme
MonedaTanka
Període històric
Unificació de Bengala1352
Invasió mogola1576
Política
Forma de governMonarquia absoluta

El sultanat de Bengala (persa: بنگاله, Bangālah; bengalí: বাঙ্গালা/বঙ্গালা) o Shahi Bangalah (persa: شاهی بنگاله, Shāhī Bangālah; bengalí: শাহী বাঙ্গলা) va ser un sultanat islàmic[1][2][3] establert a Bengala al segle xiv, arran de la conquesta musulmana del subcontinent indi. Va ser el primer regne bengalí unificat independent sota el domini musulmà. La regió es va fer àmpliament coneguda com a Bangalah o Bengala sota aquest regne. Els dos termes són precursors dels termes moderns Bangla i Bengala.

El regne es va formar després que els governadors de la regió van declarar la independència del sultanat de Delhi. Shamsuddin Ilyas Shah va unificar els estats de l'àrea en un sol govern encapçalat per un sultà imperial. El regne va ser governat per cinc dinasties. En l'apogeu del seu poder, governava àrees en el sud-est d'Àsia i el sud-oest d'Àsia. Va restablir les relacions diplomàtiques entre la Xina i el subcontinent indi. Va permetre la creació de l'assentament portuguès a Chittagong, el primer enclavament europeu a Bengala. El regne va mirar a l'oest a la recerca d'inspiració cultural, particularment de les cultures perses.[4] Els seus governants van patrocinar la construcció d'escoles a la Meca i Medina, que alberguen els llocs més sagrats de l'islam. La literatura es va fomentar en persa i bengalí, amb fortes influències sufís. La arquitectura bengalí va evolucionar significativament durant aquest període, amb diverses influències externes. El regne tenia una minoria hindú influent, que incloïa aristòcrates, oficials militars i buròcrates. Va ajudar a el rei budista de Arakan a recuperar el control del seu país enfront dels birmans.

El regne va començar a desintegrar-se en el segle xvi, després de les conquestes de Sher Shah Suri. L'Imperi mogol va començar a absorbir a Bengala sota el seu primer emperador, Babur. El segon emperador mogol Humayun va ocupar la capital bengalí de Gaurh. En 1576, les forces armades de l'emperador Akbar el Gran van derrotar a l'últim sultà, Daud Khan Karrani. La regió més tard es va convertir en la Subah de Bengala (o Bengala mogol).

  1. Wink, André. Indo-Islamic society: 14th - 15th centuries (en anglès). BRILL, 2003. ISBN 978-9004135611. 
  2. Uhlig, Siegbert. Encyclopaedia Aethiopica, 2003, p. 151. 
  3. Embree, Ainslie. Encyclopedia of Asian history. Asia Society, 1988, p. 149. 
  4. Richard M. Eaton. The Rise of Islam and the Bengal Frontier, 1204-1760. University of California Press, 31 de juliol de 1996, p. 40–50. ISBN 978-0-520-20507-9. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search